Den gotiske subkulturen
av Darkamber

 
Goth, eller gotikken, startet som en musikkstil med sitt utspring i punken, og utviklet seg til en undergrunnskultur som innbefatter moter, musikk, film, kunst, poesi og litteratur. Gotikken viser fremdeles  - over 15 år siden den oppsto - ingen tegn til å dø ut, den ser faktisk ut til å ha en oppblomstring. Fra et dekadent ungdomsopprør har Goth utviklet seg til en livsstil, en subkultur hvis medlemmer - gotikerne - på mange måter er arvtagere til 1800-tallets romantikere og bohemer. 

Nattens metamorfose

Nattemørket senker seg over byen. Fullmånens lys skimtes bak forrevne skyer. Vinden klager og river i nakne trær. Dagfolket skutter seg, trekker for gardinene og gjør seg klare til å køye - men gotikerne, nattens barn, begynner nå omstendelige forberedelser på  å dresse seg opp i eksotiske og dristige gevanter og sminke, for å dra ut og feire nattens mystikk og lidenskap.

Nitidig sminke

Ansikter pudres omhyggelige bleke for det rette blodfattige utseende; noen fremhever øyne og kinnben  med mørke skygger for å gi en illusjon av sykelighet og avmagrethet. Øyne markeres dramatisk med svart: egyptisk inspirerte eller sirlige, fantasifulle linjer. Munner males mørke; svart, fiolett eller blodig rød - en sterk kontrast til den hvite huden. Hår (svartfarget, noen med hair-extension-striper i fiolett, blått, hvitt, rødt) tupperes iherdig og hårsprayes uten moderasjon - stort og viltert skal det være.
 

Kostymer og tilbehør

Kropper svøpes inn i flagrende gevanter i fløyel og blonder, tildekkes med kroppsnære plagg i netting, lær og lateks. En rik stilblanding av det rå, primitive, sexy, og romantiske med elementer fra punk, fetisj & bondage, middelalder og 1800-tall.
Sølvsmykker florerer, likeså belter, armbånd og halsbånd med nagler, og enkelte innslag av fjær i håret og smykker av dyreknokler. Yndete dekorasjoner er flaggermus, hodeskaller, edderkopper, og egyptiske symboler som Ankh'en ("livets nøkkel") og udjat-øyet.
 

Fra punk til Gothpunk

Det hele begynte på slutten av 70-tallet, i London. Punken hadde mistet mye av sin energi og sitt driv,  og etterlatt seg et tomrom. Ut av punken sprang nye musikkarter og subkulturer, hvor "New Romantics" var en av de større. Typisk for New Romantics var deres 1800-talls inspirerte klær, androgyne skjønnhetsideal og begge kjønns bruk av sminke. 
Hvor hard-core punk og New Romantics møttes og forentes, der oppsto Goth; en musikkstil med punkens energi og New Romantics kreativitet, og en "look" hvor Punkens "wasted youth" blandes med New Romantics dekadente, romantiske "gender bending".
 

The Batcave

Sentralt i den nye Goth musikken sto den beryktede Soho klubben "The Batcave". Denne klubbscenen med band som Alien Sex Fiend, Nico, Skeletal Family, Specimen og Bauhaus  og deres fans, spilte en betydelig rolle i utformingen av den gotiske subkulturen.
I forhold til punkens aggressive musikalske angrep dreide Gothpunken seg rundt mørk seksualitet og romantisk mystisisme - en eksotisk stil Goth musikken har beholdt frem til i dag. 
 

Gothrock

Band som Adam and the Ants bidro på begynnelsen av 80-tallet til å gi Goth musikken drama og sex, energi og lidenskap, mystisisme og morbid humor.
Fra midten av 80-tallet dreide Goth mer mot rock, med band som Sisters of Mercy og Fields of the Nephilim. 
I dag ser Goth ut til å ha to hovedretninger: Goth Rock som er mørk og dyster, og eterisk Goth som er melankolsk og svevende. Miranda Sex Garden og Cocteau Twins er eksempler på sistnevnte. 
 

Alternativ livsstil - ikke mote

Det var først fra rundt midten av 80-tallet at Goth begynte å få form som en egen subkultur, mer enn kun fans av en viss musikkstil. Goth har utviklet seg fra et såkalt dekadent ungdomsopprør til en alternativ subkultur med substans.
På overflaten kan den gotiske subkulturen se ut til å dreie seg om en gjeng poserende, suicidale melankolikere kun opptatt av utseende og musikk. 
I virkeligheten dreier det seg om en livsstil - ikke en motesak. Man trenger ikke å dresse seg opp med full krigsmaling for å være gotiker (men visst er det gøy! ).
 

Livsnytere og romantikere

 Gotikere flest (iallfall de jeg kjenner) er livsnytere - forfengelige, javisst, men også lidenskapelige romantikere med sans for drama, mystikk og tragedie. For ikke å snakke om teatralske ekshibisjonister med en velutviklet morbid humor (og noen ganger selvironi...)
Det er ett felles sinnelag, en felles ånd, som binder gotikerne sammen i en subkultur, og ikke en ensartet musikkstil, da Goth musikk varierer fra punk til rock, til industrial og metal til eterisk - fra rått, mørkt og dystert til melankolsk og svevende.
En av grunnene til at denne subkulturen har holdt stand så lenge, er at den har så mange innfallsporter. Man kan komme inn i den ikke bare via klesstil eller musikk, men også gjennom litteratur, film og kunst. 
 

Opprørere med stil

Visst er gotikken et opprør og en motreaksjon mot 70-årenes tørre realisme, 80-årenes materialisme og dagens generelle uromantiske, rutinepregede og maskinelle samfunn. Men Goth kulturen består ikke av opprørske tenåringer, langt ifra. Mange som kommer inn i gotikken, og føler seg hjemme der, dropper ikke ut igjen når de blir "voksne", som i mange andre subkulturer. En av årsakene til dette er at Goth er en "bevegelse" uten politisk eller religiøs tilhørighet. Fordi gotikerne ikke er aggressive demonstranter med noe budskap, brenner de ikke ut og mister interessen etter kort tid.
Gotikere vil gjerne vekke oppmerksomhet blant "vanlige" folk (å kalle en gotiker skremmende eller makaber vil frydefullt bli tatt som et kompliment), men ellers leve ut sin alternative livsstil i fred med andre likesinnede.
 

Den gotiske subkulturens røtter

For å gi en bedre forståelse av den gotiske subkulturen og gotikernes sinnelag, bør man se nærmere på dens historiske røtter. Gå bakover i tiden til viktoriansk dekadanse (og dens forkjærlighet for vampyrmyten), 1800-talls romantikk og middelalderens gotikk.
 

Barbarer og riddere og katedraler

Goth var opprinnelig betegnelsen på barbariske germanske stammer (goterne) som før middelalderen kjørte det siviliserte Rom i senk og skapte kaos. 
Senere ble "gotisk" brukt som en betegnelse på en stilperiode som varte fra 1200- til 1500-tallet, kjennetegnet med spissbuer, ruvende katedraler og ikke minst spisse sko, som dagens gotikere har en forkjærlighet for. (Opprinnelig ble gotisk brukt nedsettende av italienerne om "barbarisk" arkitektur) Typisk for denne perioden var også ridderromanene og trubadurdiktningen med sine temaer om høvisk kjærlighet, mytiske monstre og magi, og tragiske kjærlighetshistorier.
 

Dekadente romantikere

Romantikken var en stilperiode som oppsto på slutten av 1700-tallet, som en protest mot opplysningstidens følelseskalde snusfornuft. Romantikkens kunstnere, poeter og bohemer kan sies å være forløpere for dagens gotikere; de var dekadente, levde livet, drakk og var seksuelt liberale. Poetene Shelley og Byron er fremdeles favoritter blant dagens gotikere.
Følelser og mystikk var sentralt i denne perioden, og middelalderens romantikk var en kjært tema som ble tatt opp igjen og videreført. Fra denne perioden har vi den gotiske (skrekk)roman og Pre-Raphaelitenes romantiske malerier.
 

Den gotiske roman

Horace Walpoles "The Castle of Otranto" fra 1764 kan sies å være den første gotiske roman. Den ble umåtelig populær og inspirerte en rekke forfattere, hvorav en av de best kjente i dag er Ann Radcliff med sin "Mysteries of Udolpho". Denne genren var populær i flere tiår, og gav opphav til Mary Shelleys klassiker "Frankenstein, or the Modern Prometheus" (1818).
Edgar Allen Poe er en annen gotisk forfatter verdt å nevne, med morbide dikt og historier som "The Fall of the House of Usher".
Moderne arvtakere til den gotiske genren er bl.a. Stephen King, Clive Barker, Freda Warrington, Poppy Z. Brite og Storm Constantine. Sistnevnte har selv vært og er fremdeles aktiv  i den gotiske subkulturen.
 

Vampyren - en populær myte

Viktoriatidens dekadanse og dobbeltmoral gav oss bl.a. Bram Stokers "Dracula" (1897; som ifølge enkelte egentlig er en metafor for syfilis, en populær sykdom på den tiden...) og en veldig interesse for myten om vampyren - en skikkelse som er uhyre omsvermet blant dagens gotikere. Ikke så rart i og med at vampyren er det ultimate nattens vesen, forførende og skremmende på samme tid, og en representant for livets ultimate mysterium, døden. 
Vampyren er legemliggjørelsen av menneskets håp og frykt, frykten for døden og håpet om en eksistens etter den.
 

Et gotisk stemningsbilde

En klassisk gotisk klisjé er denne:
"Det er natt. Fullmånen lyser bak forrevne mørke stormskyer. Vinden klager i de nakne trærne, og lang borte hyler en ensom ulv mot månen.
En ung kvinne i en istykkerrevet, lang, hvit nattkjole flykter over heden. Vinden river i hennes lange, flagrende hår. Hun ser seg redselsslagent tilbake mot det gamle, forfalne herskapshuset i viktoriansk imitert gotisk stil.
Den ruvende, dystre stenbygningen - som befinner seg milevis fra nærmeste bebyggelse - har tatt fyr. Ilden er påsatt av den sinnssyke svigerinnen som har vært holdt gjemt og innestengt på loftet. 
I kjelleren ligger den avkreftede og nevrotiske ektemannen som endelig har mistet forstanden, med armene rundt det balsamerte liket av sin tidligere, perfekte hustru - hun som druknet så tragisk i innsjøen like ved."
 

Klassiske gotiske tema

Gotisk litteratur, poesi, malerkunst og film er spekket med symbolisme og metaforer. Siden Walpoles roman har gotikken utkrystallisert seg i en del klassiske temaer og arketyper: 
Isolasjon - et steds, en bygnings beliggenhet på et øde sted, eller individets fysiske eller mentale isolasjon.
Mørke - handlingen foregår ofte om natten, den tiden mennesket mest frykter, og lettest tror på monstre. 
Storm - ofte er en storm på gang også, et symbol på det opprevne sinn.
Galskap - arvelig galskap i en familie, eller noen blir drevet fra forstanden av sine grusomme opplevelser.
Mørke hemmeligheter - "den gale kvinnen på loftet". Fedrenes og mødrenes synder som hjemsøker barna.
Forfall og sykdom - fysisk, mentalt, f.eks. en blek, svakelig person, eller et forfallent hus, som gjerne igjen symboliserer individets forfall.
Død - trussel om død. Minner om døde som hjemsøker de levende.
Overnaturlige elementer  - "Monstre i kjelleren". Monstre som er menneskeskapt, enten direkte eller gjennom menneskets frykt. Gjenferd som ikke kan hvile før den urett som ble begått dem er hevnet.
 

Gotikkens symbolikk

Gotiske historier handler om ulykkelige skjebner og tragiske endelikt - livets skyggesider. Ofte er det udåder som skal hevnes, og den skyldige få sin grusomme, gjerne poetisk rettferdige straff.
Gotikken representerer det mennesket frykter - det som befinner seg i nattemørket utenfor leirbålets trygge lyssirkel. Mens dagfolket foretrekker å oppholde seg ved bålet, og til o g med fornekte at natten finnes, så trives gotikerne best i grenselandet mellom lys og mørke, med enkelte nysgjerrige vandringer inn i nattens mysterium.

Norsk gotikk

Den gotiske subkulturen fikk i motsetning til punken aldri noe skikkelig blomstring i Norge. Det fantes noen gotikere på 80-tallet i Oslo, men de hold seg godt skjult (iallfall fant aldri jeg noen etter 1986...). Visstnok samlet de seg mest på private fester, eller vanket i miljøet på Blitz-huset.
Ikke før i februar 1995 fikk vi en egen gotisk klubb her, da Gotham Nights ble startet. Etter det har relativt ganske så mange gotikere kravlet ut av sine mørke kroker, og det finnes nå et lite, norsk gotisk miljø sentrert rundt Gotham Nights - en klubb som holdes en gang i måneden på Killyrego i Storgata.
En egen liten musikkforretning har vi også fått: "Shadowland", nederst i Pilestredet.

Statement om Gothic (gotikken)

Gotikken er mørk og vakker, og med historiske røtter som strekker seg over 800 år bakover. Det er en dragning mot det romatiske, sensuelle, dramatiske, tragiske og mystiske  - en lengsel etter en romantisk og edel, men svunnen tid.

Norske gotiske internett ressurser

Gotham Nights' web side: http://www.gothamnights.com
 
 
 
Main page
 

Copyright notice
© 1996 Darkamber

Materialet på dette nettstedet er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Det er lagt ut for at du skal kunne lese det på skjerm. Uten særskilt avtale med Darkamber er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring utover dette bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk.

Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar, og kan straffes med bøter eller fengsel.Skrevet: 1996
Sist oppdatert: 12. september 2002